Majoretele-sport, pasiune, un stil de viata. O dovada de perseverenta: sa faci ceva putin cunoscut si re-cunoscut, ceva diferit, si totusi atat de special

Scurt istoric

Asupra originii dansului de majorete exista trei teorii: doua europene si una americana. Se accepta ca dansul de majorete dateaza probabil din Franta secolului XVIII, predecesorii majoretelor fiind osteni elvetieni purtatori de steag, la parade. Acestia erau barbati militari, dansatori, care duceau drapelurile medievale si armele pe suportul muzicii cantata de o orchestra sau instrumente de percutie si executau miscari, aruncari cu steagurile, rotari ale armelor, rulari, balansari, intoarceri.

Ulterior, trupele de mars franceze, care participau la parade militare, erau conduse de un dirijor al orchestrei, numit tambur major, purtator al unui steag sau baton special (chiar de doi metri lungime), care prin miscarile acestuia, inclusiv jonglerii, imprima directia de deplasare a formatiei, ritmul si ordinea pasilor de dans.

La sfarsitul secolului XVIII, tamburul major a fost inlocuit de un  grup de fete cu batoane mai mici si steaguri, numite majorete, imbracate in uniforme, care executau la randul lor miscari in pas de dans, preponderant mars, si schimbari de formatie.

Prin anii 1930 in Statele Unite apar “drum majorettes” – la inceput una sau doua fete cu baton, care conduceau paradele militare, civile sau scolare, ulterior organizate in formatii de dans separate.

In Europa secolulului XX, dansul de majorete devine independent de paradele militare, dar in acelasi timp se confrunta cu aparitia “baton twirling-ului” in Statele Unite, practicat initial in cadrul grupurilor de majorete si dezvoltat ulterior ca disciplina sportiva separata a gimnasticii.

Primul regulament al majoretelor apare in Franta, in jurul anilor 1960, si stabilea criteriile privind uniforma, tinuta, desfasurarea spectacolului, alcatuirea formatiilor, si clasificarea pasilor de dans executati de majorete.

Dupa 1990 majoretele incep sa devina recunoscute ca si sport in tot mai multe regiuni din America si Europa, iar in ianuarie 1999, la Zagreb se constituie Asociatia Europeana a Majoretelor cu structura organizatorica proprie, la care au aderat Croatia, Cehia, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Romania, Italia, Ungaria, Germania, Slovenia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Frana, Serbia, si care a stabilit regulamentele de concurs si calendarul competitional pentru echipele de majorete traditionale.

Simultan cu dezvoltarea majoretelor traditionale, in America s-a dezvoltat si conceptul de “cheerleading”, adica persoanele care incurajau preponderant echipele sportive in cadrul competitiilor, prin scandarea de slogane rimate.

Recunoasterea “cheerleading-ului” ca activitate organizata apare in anul 1898, si la fel ca in cazul majoretelor traditionale, componentii unui astfel de grup erau preponderant baieti, datorita accesului limitat pe care fetele il aveau in acea perioada la practicarea sporturilor in cadrul manifestarilor sau a programului educational.

In timp cheerleading-ul a devenit si el un sport in sine practicat in mare parte de fete, care, din nevoia de spectacol pentru atragerea atentiei publicului a inglobat elementele caracteristice gimnasticii acrobatice si asa numitele piramide si lansari, specifice numerelor de circ.

Cheerleading-ul a captivat interesul tinerilor si al spectatorilor mult mai usor decat majoretele traditionale datorita faptului ca in America se organizeaza foarte des diverse competitii, majoritatea dintre acestea fiind difuzate in direct de posturile de televiziune locale sau internationale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: